Včelár má nezastúpiteľnú úlohu v spoločnosti.

Včelárstvo nieje robota, ale poslanie.

!ROZVOZ V UTOROK!

Kontakt

Ján Lamprecht
Hrabcová cesta 6228/19
Nová Baňa, 968 01
tel: +421 910 965 558
jemed29(a)gmail.com

Zaujímavosti
Vedeli ste?

Včelstvo sa skladá z troch druhov včelích jedincov – matka, robotnice a trúdy. Matka je jedna, robotníc je v letnom období od štyridsať- do šesťdesiattisíc, trúdov je v období rozmnožovania niekoľko stoviek až tisíc. Matka môže žiť až päť rokov. No v produkčnom včelstve sa necháva iba dva až tri roky. Robotnice tvoria populáciu včelstva. Vykonávajú rôzne práce, a to v závislosti od ich veku. Mladušky zodpovedajú za čistenie v úli. Neskôr kŕmia včelie larvy, ošetrujú plod, strážia letáč. Okolo 21. dňa života začínajú donášať nektár, medovicu a peľ pre výživu včelstva a tvorbu zásob. Niektoré lietavky nosia vodu, ďalšie zbierajú propolis. Jedinou úlohou trúdov je oplodniť mladé matky. Za normálnych okolností trúd nežije dlhšie ako dva mesiace. Trúdy sa vyživujú len v čase rozmnožovania, potom ich robotnice viac nevyživujú a vyháňajú ich z úľa. Tento jav včelári nazývajú vyháňanie trúdov a podľa toho vedia, že majú včelstvá v poriadku. Úlohy matky, robotníc a trúdov sú navzájom zladené na základe inštinktov. Ich cieľom je zachovanie rodu. Jedinec nedokáže prežiť sám a včelstvo neprežije, ak by trvale chýbal jeden druh včelích jedincov. Iba ich harmonická spolupráca zabezpečuje existenciu včelstva.
Dôležité je dobre poznať obranné správanie včiel. Znížite tým počet včelích pichnutí. Úplne sa im však vyhnúť nedá. 

Zaujímavosti o včelách...

Viete, akou rýchlosťou lietajú včely?  Aký veľký náklad počas letu unesú?

Včely lietajú rýchlosťou až 65km za hodinu. Kmit krídel je 190 za sekundu. Včela unesie počas letu náklad rovnajúci sa dvom tretinám jej vlastnej hmotnosti. Vtedy letí rýchlosťou 20 až 30km za hodinu. Za peľom a nektárom lietajú včely až do vzdialenosti 5 – 7km. Správy o zdroji nektáru odovzdávajú včely medonosné ostatným robotniciam zvláštnym tancom pred vchodom do úľa. Oznamujú tým vzdialenosť, smer a kvalitu nálezu. Kruhový tanec znamená, že kvety sú blízko úľa. Osmičkový znamená opak.

Včelia matka kladie v čase rozvoja až dvetisíc vajíčok za deň. Žije tri až štyri roky, niekedy aj viac.

Ročná spotreba medu pre výživu silného včelstva je 70 – 90kg. Celková spotreba peľu vo včelstve je 25 – 35kg a 40 – 45 litrov vody.

Jeden kilogram medu:

  • Jeden kilogram medu si vyžaduje navštíviť 2,5 milióna kvetov.
  • Znamená 165 tisíc nalietaných kilometrov.
  • Je výsledkom práce 6 až 10 tisíc včiel.
  • Predstavuje asi tri kilogramy rastlinného nektáru, čo je asi 60 tisíc výletov z úľa.
Ako vzniká med?

Med, rovnako ako všetky včelie produkty, vzniká vďaka skvelo organizovanej spolupráci včelieho spoločenstva. 

Samotný vznik medu je komplikovaným procesom. Najskôr včely robotnice zozbierajú kvetový nektár či medovicu (medovica = sladká šťava, ktorú vylučujú listy niektorých rastlín alebo rastlinné vošky) a odovzdajú ho úľovým včelám. Zozbieraný produkt sa nazýva sladina a slúži ako potrava včiel v úli. Počas potravinového reťazca je sladina včelami niekoľkokrát kontrolovaná a znovu odovzdaná ďalej. V tomto období v nej prebehnú dôležité chemicko – fyzikálne procesy, vďaka ktorým sa zo sladiny pomaly začne stávať med. Sladina je obohatená o látky pochádzajúce z včiel, zároveň sa v nej štiepia cukry a odparuje sa voda, čím dochádza k jej hustnutiu. Vďaka tomuto procesu je med tiež konzervovaný na neobmedzene dlhú dobu. Hneď ako je med správne zahustený, plnia ním včely bunky plástov až po okraj. Každú z buniek potom zaviečkujú ochrannými voskovými viečkami. Takto med ďalej zreje až do obdobia medobrania.

Aké druhy medu existujú?

V závislosti od pôvodu sladiny, ktorá bola použitá, rozlišujeme med kvetový (nektárový) a medovicový. Kvetové medy možno ďalej deliť podľa kvetov, ktorých nektár slúžil k výrobe medu. Rozoznávame tak napríklad agátový med jemne zelenkastej farby alebo repkový či lipový med v odtieňoch žltej. Všetky kvetové medy sú ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah glukózy.
Medovicový med je na rozdiel od kvetového tmavohnedý až červenohnedý. Líši sa aj zrelšou vôňou a ostrejšou chuťou. Medovicový med sa získava hlavne z medoviny (sladkej šťavy vzniknutej z hmyzom prefiltrovanej miazgy rastlín) a má vysoký obsah minerálnych látok. 

Niekoľko zaujímavostí alebo k čomu všetkému sa používa med...

Med má vďaka svojim unikátnym vlastnostiam veľmi široké uplatnenie. Má liečivé účinky a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Vďaka svojim vlastnostiam pozitívne pôsobí na zažívanie, pomáha pri ochorení obličiek a blahodarne pôsobí aj na kosti.

Med sa používa aj v kozmetickom priemysle. Vďaka hojivým účinkom medu na pokožku sa používa ako zložka hydratačných a výživných krémov či šampónov. Rovnako môže byť aplikovaný priamo na pokožku, urýchľuje hojenie rán a minimalizuje tvorbu jaziev a pľuzgierov.

Med tiež obsahuje rad látok, ktoré bránia vzniku zubného kazu. Na rozdiel od sladkostíz repného cukru, tak neprispieva ku kazeniu zubov.

Najbežnejšie je, samozrejme, použitie medu v kuchyni. Med je častou ingredienciou pri príprave múčnikov, šalátov a hlavných jedál. Väčšina z nás si ho asi najviac spája s raňajkami. Z medu ale možno pripraviť aj rad ďalších pokrmov, ako napríklad chutný medovník, či medové lievance. Do medu sa nakladá aj mäso, alebo sa z neho pripravujú zálievky.

YjFlODBlM2